medvedí cesnak
Blog

Medvedí cesnak

Vadí vám vôňa a pachuť po bežnom cesnaku? Skúste medvedí cesnak. Túto možnosť máte síce len sezónne, ale stojí za to. Cesnak v tejto ,,zelenej” forme má jemnejšiu cesnakovú chuť, prepletenú bylinkovo-korenistou príchuťou a zelená farba ulahodí ešte aj našim očiam.

Svoje meno nedostal náhodou. Viete aká je prvá potrava medveďa na jar, po prebudení? Predsa cibuľky cesnaku – medvedieho cesnaku ??Nepohrdnú ním však ani diviaci, či iné zvieratká v prírode, ktoré potrebujú načerpať novú silu, či už po zimnom spánku alebo po prejdenom zimnom období.

Túto voňavú zelenú nádheru môžeme nazbierať takmer všade, nemusíte sa báť, nepatrí medzi osobitne chránené (pozor! nie v chránených rezerváciách a v okolí prírodných pamiatok). Nájdete ho vo vlhkých častiach listnatých a lužných lesov. Obvykle skoro na jar, už začiatkom marca a približne do konca mája. Záleží od podmienok.

nazbieraný medvedí cesnak v koši

Pri zbieraní tohto jarného zázraku by sme mali mať na pamäti, že tu nie sme sami. Nechajme niečo aj ostatným, nechoďme z lovu na  medvedí cesnak s plnými košmi. Nechajme niečo aj zvieratkám. Zbierajme ho opatrne, max. po lístku dvoch z každej rastlinky a nepoškoďme cibuľku.

Takto si nie len nazbierame chutný a zdravý cesnak, ale pridáme aj dobrý pocit zo súdržnosti a láskavosti k ostatným ľuďom a najmä k zvieratkám a prírode.

Ona je totižto k nám tiež zhovievavá a láskavá ?

A že je nielen láskavá, ale aj múdra –  vie čo potrebuje organizmus po zime a pred prichádzajúcou jarou. Očistu, preliečenie a povzbudenie.

Presne toto Vám dá medvedí cesnak. ?

Aké sú účinky medvedieho cesnaku?

Najviac vitamínov obsahujú mladšie listy. Staršie a väčšie môžu byť horkasté. Postupne, ako začína kvitnúť, jeho účinky slabnú.

Známa je jeho detoxikačná schopnosť a pomôže vám aj pri žalúdočných problémoch. Je účinný pri srdcovo-cievnych ochoreniach. Zníži tiež vysoký tlak. Ak trpíte častými bolesťami hlavy, stojí za to zaradiť ho do jedálnička. Je výborným  ,,vyháňačom” cudzopasníkov (hlíst) z nášho tela. No a ak už nič iné, tak určite oceníte jeho účinky na posilnenie Vašej imunity.

Veď sa len pozrite na medveďa, aký je zdravý a silný po celý rok ?

Medvedí cesnak a jeho využitie v kuchyni

Medvedí cesnak môžete konzumovať priamo, umyté a očistené lístky – len tak na chlebík s maslom či masťou. Ale aj na cestoviny v podobe chutného pesta, alebo omáčok. Receptov nájdete neskutočné množstvo, no ak sa vám nechce nič hľadať, len ním jednoducho nahraďte klasický cesnak vo Vašich odskúšaných receptoch.

Ja ho pridávam na jar do každého varenia, kde mi pasuje. Aj tam, kde inokedy nepoužijem žiadny cesnak. Sú to neskutočné variácie chutí, ktoré vám z toho vzniknú.

cestoviny s medvedím cesnakom

Rada varím brokolicovú krémovú polievku. Aj vy? Nahraďte polovicu brokolice 1-2 hrsťami medvedieho cesnaku a výborná polievka z medvedieho cesnaku je na stole ?

Milujeme pomazánky – do klasickej vajíčkovej pomazánky, nepridám cibuľu ale hrsť medvedieho cesnaku (na drobno nakrájam) a máte novú chutnú pomazánku.

Pesto z medvedieho cesnaku

Listy medvedieho cesnaku dôkladne umyte a nechajte vysušiť. Do vysokej nádoby pridajte k listom olivový olej, soľ a pár kvapiek citróna. Vymixujte. Do vymixovaného pridajte pomleté kešu orechy. Pesto by nemalo byť ani príliš husté ani príliš riedke. Konzistencia pasty. A máte hotovo. Naplňte sklenené poháriky, uzavrite a skladujte v chladničke. Vydrží pár mesiacov.

Radšej spravte viac menších pohárikov, aby ste pohárik minuli na jedno, max. dve použitia. Otváraním totižto skracujete životnosť pesta. Kešu oriešky môžete nahradiť ,,našimi” vlašskými orechmi. Tie sú však olejnatejšie, pridajte potom menej olivového oleja.

Takto sa môžete hrať takmer so všetkými svojimi obľúbenými receptami. Máte možnosť popustiť uzdu fantázie a ešte si privodiť veľa pozitívnej energie, z pocitu, akí ste výnimoční kuchári.

Ako medvedí cesnak uskladniť?

Ak sa neviete zmieriť s tým, že medvedí cesnak sa dá nazbierať len z jari, šupnite očistené, umyté a usušené lístky do mrazničky. Je skvelý aj po niekoľkých mesiacoch mrazenia.

Alebo si ho naložte do olivového oleja, získate chutný olivový olej na zeleninové šaláty, na pečenie rýb a vylúhovaný cesnak tiež využite – prihoďte do pekáča, keď budete piecť hocijaké mäsko.

olivový olej s medvedím cesnakom

Tak priatelia, nech nám medvedia sila a zdravie nechýba ani v nasledujúcom roku ??