Ako správne užívať vápnik
Ako správne užívať vápnik (calcium)?
Vápnik je potrebný napr. aj na udržanie zdravej štruktúry kostí a zubov, pretože asi 99% vápnika v našom tele sa nachádza práve v našich kostiach a zuboch. Doplnený vitamínom D poskytuje pomoc proti osteoporóze, predovšetkým v prípade žien, ktoré prešli zmenou života, ako aj starších ľudí.
Vápnik a horčík sú nevyhnutnou kombináciou. Sú nevyhnutné nie len pre zdravé kosti a zubov, ale aj pravidelné srdcové funkcie a zdravý krvný obeh, tiež pre efektívnu činnosť nervov a svalov. To že na stavbu zdravých kostí a silných zubov náš organizmus potrebuje vápnik, horčík a vitamín D, je už všeobecne známe. Avšak najnovšie výskumy ukázali, že popri týchto látkach zohráva dôležitú úlohu aj vitamín K.
Ruka v ruke s horčíkom
Vápnik a horčík – by teda mali byť vždy v kombinácii. Ideálne vápnik:horčík, v pomere 2:1. Vstrebanie vápnika by malo byť vždy podporené užívaním vitamínu D + vitamínu K2, ktorý poskytuje viacnásobnú ochranu. Usmerňuje vápnik z artérií do kostí a tak sa tento prvok neukladá na stene žíl, znižujúc tak riziko ich upchatia, teda riziko vzniku artériosklerózy a srdcového infarktu.
Takže už vieme, že ak potrebuje naše telo vápnik dopĺňať a neužívame ho správne, spôsobujeme viac škody ako úžitku. Vieme aj prečo to tak je, pretože, ak vápnik nie je v tele správne ,,vedený“ nevie nájsť správnu adresu a usadí sa hocikde. Ja si to pamätám podľa tejto slovnej hračky: ?
Predstavme si že Vápnik pozvete ku Vám na návštevu. Na to, aby trafil, potrebuje niekoho, kto ho cestou povedie – teda Magnézium. Keď príde ku vášmu domu, potrebuje otvoriť dvere – to je vitamín D. No a vitamín K je ten, ktorý ho usadí do správnej izby ? Calcium Magnesium Plus
Vedeli ste, že:
Podľa niektorých nedávnych štúdií môže príjem vápnika 1500 – 2 000 mg pomôcť znížiť vysoké hladiny cholesterolu.?
Naše denné potreby vápnika sú 1000 – 1200 mg. Absorpcia a využitie vápnika v tele závisí od mnohých faktorov, napríklad od dodávok vitamínu D (vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika), od dodávok bielkovín a od zloženia našej stravy. Určité, najmä rastlinné zložky, napríklad kyselina fytová, ktorá sa nachádza v niektorých zrnách, ako aj kyselina šťaveľová, ktorá sa nachádza v šťave a rebarbore, blokujú vstrebávanie vápnika.
Objednať Calcium Magnezium plus
*zdroj Calinews