Púpavový sirup
Vykukli ste dnes už z okna? Lúky sa len tak hemžia malými slnečničkami – púpavkami.
O púpave sme si už napísali, aký je to zázrak pre naše zdravie a krásu…..nech sa páči, dnes jeden recept na nevarený a jeden na varený púpavový sirup, len pre vás ?
Nevarený púpavový sirup
Za slnečného ☀️ dňa nazbierajte cca pol 7dcl pohára púpavových hlavičiek. Neumývajte, nech si v nich zachováte všetok peľ, len nechajte pohovieť si chvíľku na slniečku, nech majú čas povychádzat z nich drobné chrobáčiky ??.
Do čistého 7dcl pohára nakladajte striedavo s asi pol kg cukru (ja používam trstinový).
Trošku sa s tým pohrajte a pri ukladaní púpavových hlávok môžete vytvárať v pohári aj malé umelecké dielko ?. Keď sa pokocháte pohľadom naň ❤️ zalejte asi 1dcl čistej vody. Uzavrite. Sledujete ako sa váš vytvor mení ?
Pretrepte pohárom hore, dole, do strán a nechajte ešte púpavkovým hlavičkám užiť si slniečko☀️. Doprajte im lebediť si na slniečku v cukre dva dni, sem tam sa s nimi prídite potešit a pretriasť. Cukor sa postupne roztopí.
Podla vlastného uváženia prilejte ešte deci vody, tak aby bola konzistencia vhodná na filtrovanie cez látku. Nechajte este jede deň v takomto slnečnom kúpeli.
A hotovooo!
Precedte cez handru, riadne vyžmýkajte a v uzavretej fľaške skladujte v chladničke.
Varený púpavový sirup
Na varený sirup budete potrebovať: 200 kvietkov púpav, 2 celé umyté citróny – najlepšie bez chemického ošetrenia, 1,5 kg trstinovéo cukru
Umyté kvietky púpav vložte do väčšieho hrnca a prilejte k nim 1,5 litra vody. Takto predpripravenú zmes nechajte do druhého dňa odstáť.
Na druhý deň hlavičky púpav preceďte, najlepšie cez plátno. Plátno by malo byť čisté a opraté bez aviváže. Do tekutiny, ktorú ste takto získali pridajte na kolieska nakrájané citróny zbavené jadierok a cukor.
Za občasného miešania – najlepšie novou vareškou, priveďte zmes k varu. Varte tak dlho, kým sirup nie je dostatočne hustý.
Horúcim sirupom naplňte umyté sklenené fľašky alebo poháre, uzavrite viečkami a otočte ich hore dnom.
Sirup uložte v chlade a tme.
Nie je nič jednoduchšie ako užívanie púpavového sirupu
Nevarený sirup, na rozdiel od vareného vydrží žiaľ len mesiac. Čo sa užívania týka, platí pre oba sirupy to isté. Môžete si ho denne pridávať do pitného režimu. alebo užívať len tak po lyžici. Zabezpečíte si tak riadne posilnenie a prečistenie organizmu, počas jari.
Rada na záver ☝
Ak viac ako púpavový sirup obľubujete med, tento postup platí aj pri príprave medu. Rozdiel je len v tom, ako dlho ho varíte. Čím hustejší med chcete, tým dlhšie ho na miernom ohni varíte, aby sa z neho odparilo viac vody. Pozor dávajte len na to, aby sa vám takto hustý med nepripálil. Prípadne, aby ste si ho nenavarili taký hustý, že ho potom nedostanete z pohára ?